top of page

Haptotherapie
 

Hoe helpt Haptotherapie / Haptonomie?

Waar kan haptotherapie jou bij helpen? We worden voelend geboren. Toch zijn veel mensen dit in de loop van hun leven kwijtgeraakt. Door hard werken, stress en teleurstellingen. Door moeilijkheden op te lossen met alleen logisch nadenken, jezelf wegcijferen en ‘gewoon doorgaan’. We zijn vergeten om te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Signalen die vertellen dat het niet goed met ons gaat. Voelen en denken zijn dan niet in evenwicht. We willen teveel of laten ons leiden door anderen.

Zo ontstaan klachten. Je krijgt last van je lichaam, zoals met de spijsvertering en darmen, pijn in je nek en rug, de ademhaling en ander ongemak, vaak zonder medische oorzaak.

Je kunt ook psychische klachten krijgen. Je voelt je ‘niet op je plek’ of weet niet wat je wilt, je kunt je gevoelens niet uiten of herkennen, bent snel gestrest, vindt jezelf niets waard of hebt problemen met intimiteit en relaties.

Als je te weinig of te laat reageert op stresssignalen, zal dat uiteindelijk kunnen leiden tot een burnout. Door middel van haptonomie help ik je jezelf (weer) te openen voor je gevoelsleven en dat van anderen. We werken samen aan het oplossen van de spanningen die jij in je lichaam ervaart en die je gevoelens blokkeren. In het kort begeleid ik je met haptotherapie bij:

• Het bewust leren voelen van de signalen van je lichaam
• Het leren voelen van de grenzen tussen jou en de ander
• Herkennen, bewust ervaren van je eigen behoeften
• Het (terug)krijgen van zelfvertrouwen
• Weer beter met de buitenwereld kunnen omgaan

Je lijf is een bron van informatie. Door je aan te raken en door ervaringsoefeningen kun je in de therapie ervaren hoe, waar en wanneer je blokkeert, terughoudt of je je juist openstelt voor anderen.  Je leert weer te luisteren naar je lichaam. Wat goed voelt en wat niet. Wat jij wilt en wat niet. Waar je grenzen liggen en hoe je die kunt bewaken. Wanneer je weet wie je bent in het contact met de ander en wat je drijft, kun je krachtiger keuzes in je dagelijks leven maken en je grenzen beter aangeven en vasthouden. Blokkades en spanningen nemen dan af en je kan je lichamelijk en geestelijk beter ontspannen. Uiteindelijk ga je je beter voelen om zo met meer veerkracht en vitaliteit door het leven te gaan.

ellis koopman haptotherapeut

Wanneer haptotherapie?

  • (Onbegrepen) lichamelijke klachten

  • Depressies

  • Angst of paniekaanvallen

  • Stress of burnout

  • Rouw en verlies

  • Niet lekker in je vel

  • Relaties en intimiteit

  • Trauma en PTSS

Herken je je niet in een van deze klachten, maar vind je toch dat het niet goed met je gaat? Voel je je ‘niet op je plek’? Zit je niet lekker in je vel, zonder dat je er de vinger op kunt leggen? Ook dan kan haptotherapie helpen. Benader me en dan maken we het bespreekbaar. Samen kunnen we beslissen of haptotherapie iets voor jou is.

Hoe werkt haptotherapie?
 

Haptotherapie is een combinatie van aandacht, gesprek en lichaamsgerichte oefeningen. Door lijfelijk contact te maken, gebruik ik als haptotherapeut je lichaam als directe toegang tot je gevoelswereld. Dat doen we door praten te combineren met aanraken. Dat is immers de meest pure en directe vorm van contact. Als je echt wordt aangeraakt, kom je weer meer tot en bij jezelf en kun je je ook weer openen naar jezelf en naar anderen. Zo halen we dingen naar boven die met alleen praten verborgen zouden blijven.

Elkaar leren kennen

We beginnen met een intakegesprek. Dit is een gesprek waarin we vaststellen wat je dwars zit, waar je last van hebt, waar je goed in bent geworden en wat jouw wensen zijn. We praten over belangrijke situaties uit je leven; hoe je daarmee bent omgegaan, hoe je ze hebt beleefd en hoe je ze nu ervaart als je erover vertelt. Leven is samenleven. Hoe ga je om met jezelf en met de wereld om jou heen? Deze intake geeft duidelijkheid over waar het voor jou om gaat, waar je tegenaan loopt en waaraan we aandacht gaan besteden.

We praten ook over wat haptonomie voor jou kan betekenen.

Inzicht in jezelf

De volgende sessies zijn gericht op ervaren en beleven en wordt het gesprek aangevuld met ervaringsoefeningen en aanraking. 

Ieder mens is uniek en daarom is haptotherapie maatwerk en mensgericht. Zowel het gesprek, de ervaringsoefeningen en het werken met aanraking worden therapeutisch ingezet, passend bij het punt in het helingsproces waar jij op dat moment bent. Op jouw eigen wijze en tempo.

Dieper graven naar drijfveren en patronen

We ontdekken samen hoe je je gedraagt in situaties. Word je gedreven door logische overtuigingen en ideeën, ook vanuit je gevoel? Hoe goed zorg je daarin voor jezelf? Blijf je in contact met jezelf, en de ander? Diep ingesleten patronen waarvan je onbewust gebruikmaakt, worden zichtbaar. Samen kijken we of je de juiste keuze maakt of dat andere opties je nu beter passen of leiden tot meer contact met jezelf en de ander. Tussen de sessies door oefen je vooral in jouw eigen leefwereld met het ervarene uit de sessies.

Op weg naar herstel

Na een paar sessies kijken we samen of de haptotherapie voor jou helpt. Zijn de klachten minder of zijn er meer sessies nodig. We gebruiken tijdens de therapie een behandelplan met daarin concrete doelen op korte termijn en op de wat langere termijn. 

My Approach
bottom of page