top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEllis

Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen. Mensen ook.

Bijgewerkt op: 13 apr. 2023

Om te groeien en te ontwikkelen hebben we ruimte, bewegingen en relaties nodig. En laat dat nou net de termen zijn waarmee er in de Haptotherapie gewerkt wordt.

De bloem is zo’n fantastisch symbool in deze. De bloem die tot bloei komt; een nieuw begin, groei, vernieuwing, vitaliteit. Als er voldoende ruimte is en voeding voor de bloem, komt de bloem tevoorschijn.


In een persoonlijke kaart gaf een klant aan wat voor haar de voorwaarden zijn voor groei en zij heeft ervaren in de therapie: De veiligheid, het durven voelen, luisteren naar de signalen van het lijf en gezien worden. Haar slotzin: Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen. Mensen ook.


Als je dit koppelt aan het begrip ruimte en waar ik zo enthousiast van wordt, dan gaat dit over innerlijke ruimte: Wat voel ik? Wat zegt mijn lichaam? (voel ik me comfortabel, ontspannen of juist gespannen, verstijfd, open? Het gaat ook over de ruimte innemen in een ruimte: Hoe kom ik meer tevoorschijn? En het gaat over de ontmoetingsruimte: In de relatie met de ander op eigen tijd en manier de ruimte ontdekken waar je de ander nog kan ontmoeten. Als je hebt geleerd om de signalen van je lijf te herkennen, wordt het gemakkelijker om keuzes te maken die jou goed doen.


Deze klant gaat nu met wat zij ontdekt heeft en ervaren, verder oefenen in haar eigen leefwereld. In de verbinding met de mensen om haar heen bij wie ze zich veilig voelt, haar eigen ruimte blijven ontwikkelen en behouden.


Zoals de bloem en de mens samen erkennen en herkennen: Voldoende ruimte geeft licht, lucht en groei!


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page